FULGI DE OVAZ 500G

Sano Vita
8,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Sano Vita
Cod produs - SKU SANO0061
Disponibil in stoc
Cum te putem ajuta?

Descriere

Se remarcă prin proteinele şi grăsimile de bună calitate. Persoanele care mănâncă zilnic fulgi de ovăz la micul dejun au mult mai multă energie. Se pot consuma în diverse rețete sau cu lapte, iaurt, suc de fructe. 4859

Ingredient unic: fulgi de ovăz. 

Niciunul din ingrediente nu provine din culturi modificate genetic.



  1. Fulgii de ovaz – o scurta istorie
  2. Principalele beneficii ale fulgilor de ovaz

a. Ce vitamine si minerale contin fulgii de ovaz

b. Beneficii pentru sanatate ale fulgilor de ovaz

c. Cum te ajuta in dieta fulgii de ovaz

d. Fulgii de ovaz, un aliment important pentru sportivi

e. Fulgii de ovaz si beneficiile pentru ten

f. Alte utilizari interesante ale fulgilor de ovaz

3. Fulgii de ovaz in alimentatia bebelusilor

Pe tine ce te face fericit? Mirosul cafelei proaspat rasnite dimineata devreme, o vacanta intr-un loc exotic, o promovare la job, zambetul copilului tau, primii fulgi de zapada, primul ghiocel? Sunt lucruri care ne aduc emotia in suflet si ne impresioneaza pe toti. Stiai insa ca sunt si alimente care te fac fericit?

Da, e adevarat. Fericirea poate sta in gustul care iti place, in asocierea acestui gust cu momente importante si placute din viata (tortul de la serbarea casatoriei, cozonacul bunicii) sau in insasi compozitia unui aliment, in continutul sau nutritional. De exemplu, produsele din fulgi de ovaz si alte cereale integrale sunt bogate in vitamina B1, acid folic si zinc, componente nutritive importante care imbunatatesc starea de spirit si lupta impotriva depresiei. Nu este caz singular. Acelasi lucru se intampla in cazul semintelor de dovleac, spanacului sau binecunoscutei ciocolate, insa despre acestea cred ca stii deja destule lucruri. Ovazul insa, cel de care am pomenit prima oara, este un produs ieftin si usor de preparat, usor si sanatos de introdus in alimentatia personelor mature si chiar a bebelusilor. Desi ovazul poate intra in componenta a sute de retete, este, totusi, destul de putin cunoscut si putin folosit fata de beneficiile pe care le ofera. Despre aceste beneficii ne-am propus sa discutam in continuare si sa descoperim impreuna de ce este unul dintre alimentele preferate la micul dejun de Regina Elisabeta a Marii Britanii.

Fulgii de ovaz – o scurta istorie

Ce sunt cerealele integrale? Pentru ca am primit deseori aceasta intrebare de la consumatorii produselor SanoVita, vom porni de la ea expunerea noastra.

Cerealele sunt compuse din trei parti: invelisul exterior (tarata) care  contine fibre, acizi Omega 3, vitamine si minerale dietetice, endospermul, adica partea principala, bogata in amidon si germenii, cea mai mica parte a bobului, sursa buna de acid folic, vitamina E, fosfor si magneziu. Gasim pe piata fiecare dintre aceste componente pentru plantele la care ele se consuma, sau cereale integrale,  adica  produsele brute, nerafinate, carora nu li s-a indepartat nici invelisul exterior al bobului si nici germenii.

Intre ele, ovazul (numit stiintific Avena sativa) este o planta erbacee cerealieră cu tulpina de tip pai si inflorescenta in formă de spic, din care se consuma semintele. El este cultivat in tari cu clima temperata, cum este si Romania. Desi in ultima perioada nu mai este atat de raspindit ca pe vremea cand exportam masiv in strainatate, importante suprafete sunt inca cultivate in Transilvania, vestul tarii si nordul Moldovei. Conditii bune de vegetatie pentru ovaz se gasesc si in zona mai umedă din sudul si nord-estul tarii.

Multa vreme, acesta a fost folosit pentru hrana animalelor, dar imediat ce oamenii de stiinta l-au studiat indeaproape si i-au descoperit beneficiile pentru organism, l-au adus pe masa noastra si au facut bine. De fapt, in Romania il aveam inca din anii '80 pe masa, la micul dejun, pentru ca era ingredientul principal al surogatului de cafea numit familiar nechezol.

Ovazul poate fi introdus in alimentatia ta atat sub forma de fulgi, cat si de faina. De asemenea, din ovaz se obtine un  foarte gustos lapte vegetal. Dintre toate formele care exista pe piata, fulgii de ovaz sunt, de departe, forma cea mai cunoscuta si mai usor de inclus in alimentatia ta zilnica, intrucat au cea mai larga arie de acoperire in materie de retete si sunt cel mai simplu de integrat in preparate.

Care este drumul ovazului, de la seminte la fulgi? Concret, nu este un drum foarte simplu, fiecare etapa trebuie parcursa cu grija, in asa fel incat consumatorul de ovaz sa poata sa se bucure pe deplin de toate beneficiile acestui produs. Boabele de ovaz sunt recoltate la maturitate, curatate de impuritati si  apoi decojite, pentru a obtine crupele de ovaz. Aceste crupe trebuie supuse apoi unui tratament de absorbitie a umezelii, tratament care le va impiedica sa rancezeasca. Bine uscate, sunt transformate in fulgi cu ajutorul aparaturii industriale si apoi ambalate. Fulgiii de ovaz se pot importa, dar sunt cateva firme mari care ii produc chiar si la noi in tara.

Fulgii de ovaz, ca si celelalte cereale, pot fi stocate timp de mai multe luni intr-un loc racoros si uscat. Daca temperatura devine extrem de calda, ei se pot depozita in frigider. Atat in varianta de cereala integrala, cat si in cea de fulgi, se pastreaza pe parcursul mai multor luni (pana la 1 an), cum spuneam, in locuri racoroase și uscate, in ambalaj etans. Totusi, daca ai apucat de deschizi ambalajul, este indicat sa ii consumi cat mai repede, de aceea nu te grabi sa cumperi cantitati mari odata, ci numai cat intentionezi sa mananci in urmatoarele cateva zile.

In timp ce in Romania sau alte tari europene ovazul este un produs mai putin cunoscut si utilizat decat graul si porumbul, in tarile anglo-saxone reprezinta un aliment de baza in alimentatie, este comercializat intens si poate fi gasit in forme mai mult sau mai putin prelucrate, de la ovaz integral, pana la fulgi, faina, copt la abur sau la cuptor. Asadar, daca vei calatori in spatiul britanic, de exemplu, cauta in magazine produse din categoria generica oatmeal (mancare din ovaz). Da, poti sa iti hranesti copilul cu ovaz si in calatorii. Uite-te dupa Scottish Oats sau Rolled Oats si, neaparat, nu rata Oatcake, adica painea scotienilor, un fel de turtita plata preparata din ovaz.

Daca nu stiai, prosdusele de tip oatcake sunt atestate documentar in Scotia anului 43 D.Hr., ulterior devenind populare si in Marea Britanie, unde  regina Elisabeta a II le consuma in mod regulat la micul dejun.

Principalele beneficii ale fulgilor de ovaz

Termenul de ovaz (si latinescul sau stramos, avena) provine dintr-un cuvant sanscrit care insemna fericire. Acesta este primul si cel mai important indiciu care ne vorbeste despre beneficiile pe care ovazul le aduce organismului uman.

Ovazul este cereala cu mai bogat continut in proteine (12.6-14.9%) si acizi grasi esentiali, cum ar fi acidul linoleic. Continutul de fibre solubile este important pentru ca ajuta la normalizarea greutatii corporale prin capacitatea de a crea senzatia de satietate si de diminuare a apetitului. Din aceste motive  ovazul nu doar ca este permis, ci chiar recomandat sa fie inclus in alimentatia copiilor si convalescentilor.

Ovazul contribuie, prin continutul sau de lizina (mult mai mare decat al altor cereale), la sinteza proteinelor in organism. Este benefic pentru toată lumea și este recomandat mai ales (dar nu numai) in alimentatia vegetariana si vegana intrucat contine aminoacizi esentiali necesari pentru formarea proteinelor .

Contraindicatii ale consumului de ovaz

Ovazul poate sa nu fie bine tolerat de cei care sufera de alergie si intoleranta la nichel. In ceea ce priveste persoanele care sufera de boala celiaca (intoleranta la gluten), se pare ca, in cercetarile de data recenta, s-a aratat, contrar a ceea ce se crezuse anterior, ca ovazul poate fi consumat, daca in timpul procesului tehnologic nu a fost in nici un fel amestecat cu proteinele de grau.

In afara de cele precizate mai sus, nu exista contraindicatii pentru fulgii de ovaz, nici la adulti si nici la copii, in alimentatia carora pot fi introdusi inca de le varsta de 6 luni.

Ce vitamine si minerale contin fulgii de ovaz

Ovazul reprezinta o sursa nutritiva excelenta de carbohidrati si fibre, care ne dau energie, de vitamine si minerale cum sunt: vitamina B1, fier si fosfor. De asemenea, este cunoscut pentru bogatia sa in compuși antioxidanti care ajuta la protejarea sistemului circulator de ateroscleroza si pentru  betaglucan, care poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 la reglarea nivelului de glucoza din sange

Beneficii pentru sanatate ale fulgilor de ovaz

Beneficiile consumului de ovaz pentru sanatatea ta sunt multiple:

  • Continutul sau ridicat de fibre contribuie la functionarea corecta a intestinului si ajuta, deci, la digestie
  • Ajuta la scaderea colesterolului
  • Sprijina normalizarea greutatii corporale, pentru ca iti da senzatia de satietate si astfel diminueaza apetitul.
  • Gratie compusilor fenolici azotati, este un bun antiinflamator si impiedica inmultirea celulelor tumorale.
  • Contribuie, prin continutul sau de lizina (mult mai mare decat al altor cereale), la sinteza proteinelor in organsim.
  • Un studiu desfasurat de specialistii dela Universitatea Politehnica din Anconna a inclus ovazul cultivat natural intre cererealele biologice de calitate, care te ajuta sa lupti impotriva mancatului pe fond nervos si a constipatiei.
  • Regleaza nivelul glucozei din sange

Cum te ajuta in dieta fulgii de ovaz

Daca vrei sa afli cum te ajuta fulgii de ovaz sa slabesti, hai sa vedem impreuna cateva informatii despre continutul lor nutritional. O cana de fulgi de ovaz preparati inseamna:

  • 165 de calorii
  • 4 g fibre
  • 6 g proteine
  • 3.5 g grasimi
  • 28 g carbohidrati
  • 0 g ( zero!) colesterol

Datorita continutului mare de fibre solubile si insolubile, fulgii de ovaz creeaza senzatia de satietate si scad apetitul, determinand un consum mai mic de calorii prin alimentatie pe parcursul zilei. Sigur, ei nu sunt suficienti pentru a te transforma dintr-o persoana supraponderala intr-una cu o silueta de vis: trebuie sa mai adaugi la asta si ingredientele clasice: mese regulate, odihna suficienta si miscare. Daca o vei face, cantarul nu va mai fi un instrument de tortura si se va grabi sa iti recompenseze eforturile.

Fulgii de ovaz, un aliment important pentru sportivi

Fulgii de ovaz sunt foarte potriviti in alimentatia persoanelor care practica sporturi de anduranta, cum ar fi alergarea, inotul sau ciclismul, dar nu sunt exclusi nici din dieta celor care practica si alte sporturi in genul atletismului sau culturismului, pentru ca au capacitatea de a oferi organismului energie. Pentru a beneficia din plin de proprietatile lor si a-ti imbunatati performanta in timpul antrenamentelor, inainte de maraton sau alte competitii sportive, include fulgii de ovaz in dieta ta zilnica, de la micul dejun si pana la prajiturile de case preparate cu ajutorul lor.

Fulgii de ovaz si beneficiile pentru ten

Poti da fulgilor de ovaz si alte utilizari importante pentru frumusetea ta, in afara de includerea in dieta cu fulgi sau tarate de ovaz: ii incluzi in prepararea unor masti naturale pentru ten. Crezi ca bunicile noastre isi pastrau frumusetea cu produse cosmetice profesionale? Nici vorba si nu ar trebui sa le cauti nici tu, cel putin pana cand nu ai incercat beneficiile mastilor pentru fata naturale, care, in plus, te costa mult mai putin.


Detalii

SKU
SANO0061
Categorii
Brand

Ce spun clientii